2 Kasım 2009

Kuyucuk semalarında Uçan Adam

2-4 Ekim 2009 tarihlerinde Kars ve Iğdır’da gerçekleşecek olan Kars-Iğdır Doğa Festivali’nde, ilk kez Kuyucuk Gölü’nün üzerinde bir adam uçtu. Paramotor sistemli yamaç paraşütü adı verilen, sırta takılan 28 beygirlik ve iki zamanlı bir motor ile 24 metrekarelik bir paraşütten oluşan araç, gökyüzünde kuşlar gibi uçmayı mümkün kılıyor. Paramotorun en güzel özelliği ise, hiçbir tepe olmadan, motor ile yerden direk olarak yükselebilmenin keyfi. Paramotor ile normalde 2500 ila 3000 metre yükselmek mümkün. Dünya rekoru ise, dünyanın en yüksek dağı Everest’in üzerinden 9000 metrede uçarak geçen bir İngilize ait.


Ikarus Yamaç Paraşütü Kulübü eğitmeni Alim Yıldırım, Fuat Uluman’ın EREN MANDIRA’nın sponsorluğunda Kuyucuk Gölü’nün üzerinde uçtu. KuzeyDoğa Derneği’nin doğa koruma ve araştırma çalışmalarına destek olmak için ayrı bir ücret almayan Alim Yıldırım, tüm ekipmanıyla İstanbul’dan Kars’a geldi. Gölde yapılan gösterinin yanında, ilk kez Kuyucuk Gölü’nün havadan video ve fotoğraf çekimlerini yaparak, Kuyucuk Gölü’nün araştırma ve doğa koruma çalışmalarına da eşsiz bir katkıda bulundu. Mükemmel hava şartları olan günde gölün ve Kuyucuk Köyü’nün üzerinde beş defa ucan Alim Yıldırım, bölgeye hayran kaldı. Bu şekilde, Kuyucuk Gölü’ndeki Erden Ada’da ilk kez havadan çekildi. Fotoğrafların diğer bir önemli tarafı, Kuyucuk Gölü’nde 40.000’den fazla kuşun beslenmesini sağlayan sucul bitki örtüsünün açık bir şekilde görülmesiydi.


Kars-Iğdır Doğa Festivali’nin Kuyucuk Gölü’nde gerçekleşen ilk gününe, yaklaşık 260 kişi katıldı. Sekiz farklı ülkeden gelen katılımcılar arasında, Estonya, Slovakya ve Fransız katılımcılar eşsiz bir gün geçirdiklerini vurguladılar. Festivalin açılış konuşmalarını, Arpaçay Kaymakamlığına vekaleten bakan Akyaka Kaymakamı Karahan Daştan, Kars Belediyesi Başkan Vekili, Kars Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay ve KuzeyDoĞa DerneĞi Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu yaptı. Kuyucuk konukevinde kalan 20 katılımcının yaptığı sabah gözlemine, saat 9'dan sonra Kars ve çevre köylerden birçok kişi katildi. Mayıs ayında tamamlanan Türkiye’nin ilk doğa koruma amaçlı adası Erden Adası’nın yanında yapılan açılış konuşmalarından sonra, Alim Yıldırım halkın alkışları arasında göğe yükseldi. Meraklı izleyiciler üzerinde defalarca tur atan Alim Yıldırım, Şan reklam sponsorluğunda hazırlanan üzerinde Eren Mandıra ve KuzeyDoğa’nın da pankartını havada uçurdu.


Arpaçay Kaymakamlığı ve Kuyucuk Köyü tarafından verilen öğle yemeğinden sonra katılımcılar, Kars Belediyesi’nin tahsis ettiği otobüsle Çıldır Gölü'ne gittiler. Geride kalan Dr. Çağan Şekercioğlu ve Alim Yıldırım ise, Kuyucuk Köyü’nü ve Kuyucuk Gölü’nü havadan fotoğraflama ve filmleme işlemlerini gün batana kadar sürdürdü. Festivalde bulunan İz TV’den gelen ve bağımsız çalışan iki belgesel ekibi ise, ideal hava koşulları ve mükemmel ışığı en iyi şekilde değerlendirerek saatlerce çekim yaptılar. Gölün üzerindeki düzinelerce türden onbinlerce kuş ise, hafta sonu gerçekleşecek Dünya Kuş Gözlem Günü’nde Türkiye birinciliğini yine Kuyucuk Gölü’nün kapacağını işaret ediyordu.

Hiç yorum yok: