6 Haziran 2009

Dünya Çevre Günü'nde, Kars Türkiye Çevre Koruma Tarihine Geçti

Kars Valisi, Çevre Koruma Amacıyla Türkiye'de Yapılan İlk Adayı Ziyaret Etti


5 Haziran 2009 Dünya Çevre Günü, Kars'ın Kuyucuk Gölü'nde çevre koruma için güzel haberler ile kutlandı. Türkiye'nin bir çok ilinden gelen, sulak alanların kuruması, ormanların yakılması, doğal alanların rant için yok edilmesi gibi üzücü çevre haberlerine karşı, Kuyucuk Gölü’nün Ramsar adaylığı, doğa turizminde Türkiye birinciliği ve kuşlar için Türkiye’de ilk kez yapılan ada haberleri ile Kars çevre konusunda Türkiye’nin tesellisi oldu.

Kuyucuk Gölü’nün Ramsar adaylığı ve kuş cenneti adası sayesinde bu hafta Türkiye’nin 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti (EDEN - European Destination of Excellence) olduğunu öğrenen Kuyucuk Gölü ve Kars, dünya çevre gününü Doğu Anadolu'nun ilk ve Türkiye’nin 13. Ramsar adayı Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda kutladı. Adanın yapılmasında büyük emeği geçen ve Dünya Çevre Günü’nde KuzeyDoğa Derneği’nden "Yılın Çevrecisi" plaketini alan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Türkiye’de doğa koruma amacıyla yapılmış olan ilk adayı Kuyucuk Gölü’ne gelerek yerinde inceledi. Vali yardımcısı Mustafa Özkaynak, Arpaçay Kaymakamı Murat Demirci, Kars Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir, KuzeyDoğa Derneği ekibi, Arpaçay Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğretmen ve öğrencileri, Kuyucuk, Duraklı ve Carcıoğlu köylerinin halkı, askerler ve diğer vatandaşlar ile sayıları 235'i geçen katılımcılar, Dünya Çevre Gününü günlük güneşlik bir havada, binlerce kuşun sesleri arasında kutladı. Göldeki muhteşem kuş çeşitliliğine hayran kalan katılımcılar, Arpaçay YİBO'nun mangalıyla, Kuyucuk Köyü'nün kurduğu çadır altında börek, çay ve ayran ikramıyla karınlarını doyurdu.

Sayın valimizin iştirakiyle, göl kenarındaki kulübeden adaya yüründü. Yolun sonundan adayı izleyen vali, adanın üzerinde şimdiden yuva yapmaya ve beslenmeye başlamış olan zarif uzunbacak kuşlarını, sakarmekeleri, angıtları, karabaşlı martıları, alacabalıkçılları ve diğer türleri izledi. Göldeki yosun durumunu da soran vali, Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden ve KuzeyDoğa Derneği başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu'ndan gölün ve adanın durumuyla ilgili bilgiler aldı. Vali Erden, Kuyucuk Gölü’nde şimdiye kadar 207 kuş türü kaydedildiğini vurguladıktan sonra gölün dünya çapındaki önemine ve katı korunmasının şart olduğuna değindi. Doğa korumanın doğa turizminin temeli olduğunu belirten vali, herkesin Dünya Çevre Günü’nü kutladı. Gölün karşı kıyısında bulunan 57 ak pelikanı çıplak gözle fark eden vali, pelikanları ve diğer kuşları dürbün ve teleskopla inceledikten sonra Akyaka'ya geçti.


Kuyucuk Gölü’nün korunması, araştırılması ve doğa turizmi projesini yürüten KuzeyDoğa Derneği başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu ise, Kuyucuk Gölü’nün Ramsar adaylığı, EDEN birinciliği ve Türkiye doğa koruma tarihinde bir ilk olan Kuyucuk adasının yapılmasına geçen emeklerinden dolayı Vali Erden'e teşekkür etti. Kuyucuk Gölü’nde yapılan doğa koruma çalışmalarının, Kars’ın Türkiye 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) seçilmesini sağladığını vurguladı. 2009 konusu "Turizm ve Korunan Alanlar" olan yarışmada Kuyucuk Gölü ve Kars’ın birinci olmasının Kars’ın tanıtımına, turizme ve bölge ekonomisine katkıları açısından çok faydalı olacağına değinen Dr. Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü’nün 2 Nisan 2009'da kabul edilmiş olan Ramsar adaylığının bir an önce resmi gazetede yayınlanarak Uluslararası Ramsar Sekreterliği’ne yollanmasını diledi ve herkesin Dünya Çevre Gününü kutladı.

Hiç yorum yok: