Kuyucuk Yaban Hayatı Geliştirme Sahası koruma bölgelerinin çizilmesi için 8 Ekim 2008 tarihinde Çevre Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Daire Başkanlığından Teoman Meriç ve Hakan Erden Kuyucuk gölündeydi. Kars il çevre ve orman müdürlüğü, tapu kadostro müdürlüğü, tarım il müdürlüğü, Erzurum müze müdürlüğü, devlet su işleri, Kafkas Üniversitesi, Kuyucuk köy muhtarı ve KuzeyDoğa Derneği yapılan koruma alanlarının belirlenmesi çalışmasında hazır bulundu. Göl etrafında yapılan çalışma sonucunda göl tampon bölge, sulak alan sınırı, ekolojik etkilenme sınırı ve mutlak koruma sınırları belirlendi. Bunun dışında Kuyucuk Gölü için yapılacak olan Ramsar başvurusu için de taslak Ramsar sınırları çıkarıldı. Yapılan çalışma sonucunda üzerinde anlaşılan koruma bölgeleri haritası taraflar tarafından imzalanıp, gerekli tutanak hazırlandı.
Bundan sonraki aşama bu teklif edilen koruma sınırlarının bir sonraki Sulak Alanlar Komisyonu toplantısında onaylanması ve bu onaylanmış haliyle Ramsar için gerekli başvurunun Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Kuyucuk Gölü için yapılması şeklinde olacaktır. Kuyucuk Gölünün Ramsar başvurusu kabul edildiği takdirde Kuyucuk Gölü Türkiye'nin 13. Ramsar alanı olacaktır. Bunun yanında Doğu Anadolu'da bulunan ilk Ramsar statüsüne sahip sulak alan da Kuyucuk gölü olacaktır.
Ramsar Sözleşmesi, Yaşama Ortamı Olarak Uluslar arası Öneme Sahip Sulak Alanlar Sözleşmesi anlamına gelir. İran'ın Ramsar şehrinde imzalandığı için bu ismi almıştır.
İmzaya Açıldığı Tarih ve Yer: 1971, İran
Yayımlandığı Resmi Gazete: 17.05.1994
Amaç: Ramsar Sözleşmesi, özellikle su kuşlarının yaşama ve üreme alanları için büyük öneme sahip olan sulak alanların korunmasını öngörmektedir. Sözleşmenin ana amacı “sulak alanların ekonomik, kültürel, bilimsel ve rekreasyonel olarak büyük bir kaynak teşkil ettiği ve kaybedilmeleri halinde bir daha geri getirilmeyeceği” olarak belirtilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder