6 Ekim 2008

2008 Sulak alan restorasyon çalışmaları yapıldı


2008 ilkbaharında otlatmanın etkilerini izlemek için Kuyucuk Gölü etrafına Arpaçay Kaymakamlığının da desteğiyle 6 adet kafes konulmuştu. Bu kafesler 10x15 boyutunda olup, konulma amacı otlatmanın etkilerini bu yolla izlemekti. Bu kafeslere inekler giremediğinden içerideki vejetasyon doğal kalıyor, dışarısı ise otlatılıp biçildiği için ortadan kalkıyordu.

Bu sürecin etkilerini izleyebilmek için Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Channel Islands'ta öğretim görevlisi olan Dr. Sean Anderson eşliğinde 2008'in ilkbaharında çalışmalar başladı, kafesler konulmuştu. Maalesef altı kafesten dördü çobanlar ve köylüler tarafından telleri indirilmek suretiyle içine hayvan sokulmuş ve otlatılmış olarak bulundu. Buna rağmen Dr. Sean Anderson ve asistanları yaklaşık bir hafta süren çalışmalarla kafes içi ve dışında çalışmalar yaptı. Kafes iç ve dış vejetasyonunu karşılaştırmak için ölçümler, kurbağa gözlemleri, böcek tuzağı yerleştirmeleri, kuş ve yuva çeşitliliği gözlemi gibi değerlere bakıldı.
ODTÜ'den Büşra Şahin, Hacettepe Üniversitesi'nden Burak Demirdelen, İstanbul Üniversitesi'inden Ahmet Kütükçü, Dumlupınar Üniversitesi'nden Mahir Karataş bu bir hafta boyunca Dr. Sean Anderson'a çalışmalarında yardım etti. Soğuk, yorucu ve uzun geçen günlerin sonunda ekip gerekli çalışmayı bitirmeyi başardı. Kafes çalışmalarının yanında göl çevresinde su çizgisi, sazlık çizgisi gibi ölçümlerde GPS aracılığı ile yapıldı. Toplanan bu veriler ışığında gölün daha iyi korunması, aşırı otlatmanın etkilerinin biyolojik çeşitlik üzerindeki etkisi daha iyi anlaşılacak ve gölün korunması için daha akılcı ve verimli planlar yapılacaktır.

Hiç yorum yok: