2 Kasım 2009

Kars Kuyucuk Gölü, Brüksel’de Avrupa’nın Seçkin Turizm Cenneti Ödülünü Aldı

Türkiye 2009 Doğa Turizmi Birincisi Olan Kars, Avrupa Turizm Fuarında Stant Açtı


Avrupa'nın Seçkin Turizm Cennetleri Ödül Töreni


Kars - Kuyucuk Gölü EDEN Tanıtım Filmi (1 dak)

KuzeyDoğa Derneği’nin Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile başvurduğu 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti (European Destination of Excellence – EDEN) yarışmasında Türkiye birinciliği kazanan Kars, ödülünü almak için Avrupa Birliği ve Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti. 2009 teması “Turizm ve Korunan Alanlar” olan Avrupa Seçkin Turizm Cenneti ödülleri, Avrupa’nın bilinen turist noktalarının dışında, doğası ve kültürü bozulmamış yerlerde, yöreye zarar vermeyen, sürdürülebilir, bilinçli turizmi teşvik etmek için veriliyor (www.edenineurope.eu).


Kars - Kuyucuk Gölü EDEN Tanıtım Filmi (3 dak)

Kars vali yardımcısı Turgut Gülen, KuzeyDoğa Derneği başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk köyü muhtarı Turan Demir ve Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanı Başak Ünsal’dan oluşan heyet, 2009 Türkiye Seçkin Turizm Cenneti seçilen Kars’ın ödülünü, Brüksel’de düzenlenen muhteşem bir törenle aldı. Gala yemeği ve ödül töreninde, Kars heyetine, Kırkpınar ile 2008 EDEN Türkiye birincisi olan Edirne’nin belediye başkan yardımcısı Namık Kemal Döleneken eşlik etti.

7 Ekim’deki EDEN Ağı Toplantısı’nın sonunda, 22 ülkenin 2009 EDEN birincileri Brüksel Deklarasyonu’nu imzaladı. 2009 Türkiye birincisi olan Kars Kuyucuk Gölü adına, deklarasyonu Kuyucuk köyü muhtarı Turan Demir imzaladı. 7 Ekim EDEN Ağı toplantısı, 8 Ekim Avrupa Turizm Günü ve 9 Ekim Avrupa Turizm Fuarı nedeniyle düzenlenen Avrupa Turizm Fuarı’nda da, Türkiye temsilcisi Kars’a ayrılmış bir stand da vardı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile KuzeyDoğa Derneği’nin posterleriyle donatılan stantta, KuzeyDoğa Derneği’nin Kars’ın kuşları ve bitkileri ile ilgili kartpostal, tişört ve şapkaları da dağıtıldı. Yaklaşık 400 katılımcının olduğu fuarda, Kars heyeti imkanlar dâhilinde Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etti ve Kars’ın önemli tanıtımını yaptı. EDEN ödül töreni için hazırlanan Avrupa Birliği dergisi Parliament’in özel sayısındaki Kars ve Kuyucuk ile ilgili tanıtım yazısı da “Türkiye: Doğanın ve Tarihin Buluştuğu Yer” başlığıyla yayınlandı.

AB Komisyonu'nun Bölgesel Politikadan Sorumlu Üyesi Komiser Pawel Samecki’nin açılışını yaptığı gala yemekli ödül töreninde, 22 ülke birincisinin 1 dakikalık tanıtım filmleri gösterildi. Filmleri hazırlayan ekibin başkanı Ana Marques, fuarin ilk gününde Türkiye’nin standına gelerek, Kuyucuk’un filminin tüm filmlerin en iyisi olduğunu ve bunun sebebinin de yöre halkı olduğunu vurguladı. 18.30’dan 22.30’a kadar süren törende, EDEN ödülünü alan Türk heyeti, Kars’ın doğal, tarihi, mutfak ve kültürel zenginlikleri ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Kars vali yardımcısı Turgut Gülen, tüm katılımcıları Kars’a davet etti. Ödül töreninin bitiminden sonra, İrlanda heyeti başkanı, kendisi gibi bir çiftçi olan muhtar Turan Demir’le bilek güreşi yaptı.

EDEN web sitesinde Kuyucuk Gölü Ramsar Alanı için tıklayınız.

Hiç yorum yok: