5 Eylül 2009

Kuşlar halkalanmaya başladı

Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi 2009 yılı sonbahar kuş halkalama dönemini açtı. 21 Ağustos 2009 Cuma günü başlayan halkalama çalışmaları sonucunda 10 gün içinde 700'den fazla kuş halkalandı. Bu seneki çalışmalar Çek Cumhuriyeti'nden gelen gönüllü uzman halkacılarımız Libor Praus ve Jindrich Sedlacek liderliğinde, KuzeyDoğa Derneği saha biyoloğu Yakup Şaşmaz'ın denetiminde ve gönüllülerimiz Remzi Cevher, İlknur Çelebi, Yiğit Ozan Çolak ve Güler Bozok'un katkılarıyla başladı.

Ekip Kuyucuk gölü etrafına kurduğu sis ağları ile 24 saat kuşları yakalamakta, ağları saat başı kontrol etmekte, yakalanan kuşları istasyona getirmekte, kuşların halkalamakta, gerekli ölçümleri kaydedip kuşları geri salmakta ve istasyondaki diğer günlük yemek ve temizlik işlerini yapmaktadırlar. Ortalama günde 70-80 kuşun halkalandığı istasyonda akşam ve sabah saatleri oldukça yoğun geçmektedir. Halkalama başladığından beri sığırcık ve kırlangıç baskınları olduğundan ekip sabah ve akşam saatlerinde yoğun çalışmaktadır. Geceleri de ağların kontrol edildiği Kuyucuk Gölü'nde sıcaklık Ağustos ayı olmasına rağmen 1 dereceye kadar düşebilmektedir. Göl kenarındaki küçük kulübe ve kurulan çadırda kalan ekip gece kontrolleri ve halkalama için vardiya sistemi uygulamakta, bir kısım uyurken, diğer bir kısım ekip ağları kontorl edip, kuşları toplamaktadırlar.

Ekim ortasına kadar sürmesi planlanan halkalama çalışmalarında geçen sene halkalanan 1800 kuştan daha fazlasının halkalanması ümit edilmektedir. Geçen sene istasyonumuzda halkalanan bir çıkrıkçın ördeği Kazakistan'da bir Fransız avcı tarafından vurulmuş ve istasyounumuzn ilk geri bildirimini vermişti. Bu sene Kuyucuk istasyonu tamamen Çek ve İngiliz halkacılar tarafından yürütülecek olup ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelecek olan onlarca gönüllü öğrenci ise bu çalışmalara destek vereceklerdir.

Hiç yorum yok: