Son beş yıldır KuzeyDoğa Derneği, Kuyucuk Gölü’nde topladığı bilimsel veriler ise, alanın bir değil beş ayrı Ramsar kriterini karşıladığını gösterdi. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin ilk su kuşu halkalama istasyonu Kuyucuk Gölü’nde kuruldu. KuzeyDoğa ekibi, Kafkas Üniversitesi ve diğer üniversite öğrencileri ve 14 ülkeden düzinelerce gönüllü özveriyle gece gündüz çalışarak, Kuyucuk Gölü’nde 100’den fazla kuş türünden 2000’in üzeri bireyi halkaladı ve gölün dünya çapındaki önemini belgeledi. Bunun yanında KuzeyDoğa Derneği’nin gölde gerçekleştirdiği düzenli kuş sayımlarıyla, gölü en ez 204 türden onbinlerce kuş türünün kullandığı, zaman zaman bu sayının 35,000’i geçtiği tespit edildi. Eylül 2004’de Kiraz Erciyas, Cemal Özsemir ve Dr. Çağan Şekercioğlu’nun Kuyucuk gölünde 20,000’den fazla angıt ve 10,000’den fazla boz kaz saymasından bir yıl sonra, Eylül 2005’de Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edildi.
Sulak Alan Komisyonu teknik ekibinden Hidrojeoloji Yüksek Mühendisi Dr. Teoman Meriç ve Çevre Orman Bakanlığı şehir plancısı Hakan Erden’in 8 Ekim 2008 gününde Kuyucuk Gölüne gelmesi ve Kars’ta bulunan tüm ilgili kurumların da katılımıyla Kuyucuk gölü koruma ve Ramsar sınırları çizilmiştir. Bu çalışmada tampon bölge, sulak alan sınırı, ekolojik etkilenme bölgesi ve mutlak koruma bölgesi olmak üzere tüm sınırlar çizildi.
Bu çizilen sınırlar 2 Nisan 2009 tarihinde Ankara’da toplanan Ulusal Sulak Alan Komisyonu (USAK) tarafından onaylandı ve bakanlığın Ramsar uluslararası komisyonuna Kuyucuk Gölü’nün Ramsar statüsü için başvurusunun yapılması kararı komisyondan çıktı. Bu aşamadan sonra gerekli protokoller bakanlık sulak alan şubesi tarafından hazırlanıp uluslar arası Ramsar komisyonuna başvuru süreci tamamlanacaktır. Kuyucuk Gölü’nün Ramsar statüsü onaylandığı takdirde Türkiye’nin onüçüncü, ve Samsun-Adana hattının doğusundaki ilk Ramsar alanı olacaktır. Bugüne kadar ülkemizde Ramsar ilan edilen alanlar sadece 12 tanedir. Bunlar Akyatan Gölü, Yumurtalık Lagünü, Manyas Gölü, Uluabat Gölü, Burdur Gölü, Gediz Deltası, Sultan Sazlığı, Seyfe Gölü, Kızören Obruğu, Meke Maarı, Göksu Deltası ve Kızılırmak deltasıdır.