8 Eylül 2009

Protokolün Kuyucuk Ziyareti

Kars protokolü 6 Eylül 2009 Pazar günü Kuyucuk gölünü ziyaret etti. Akşam üstü saatlerinde Kars Valisi Ahmet Kara, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Kars Milletvekili Zeki Karabayır ve il müdürlerinden oluşan Kars ilimizin protokol üyeleri Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'ni ziyaret ederek gölde kuş halkalama çalışmaları yürüten ekibimizden çalışmalarla ilgili bilgi aldılar. KuzeyDoğa Derneği proje koordinatörü Emrah Çoban'ın protokole göl ile ilgili bilgi verdiği sırada ağlara bir sığırcık kuşu yakalandı. Böylelikle protokol kuş halkalama işlemini de yakından görme şansını elde ettiler. Çek Cumhuriyeti'nden gönüllü olarak gelen uzman halkacımız Jindrich Sedlacek'in halkaldığı sığırcığı izleyen protokol üyeleri çalışmalarımızda başarılar dileyerek iftar yapmak üzere alandan ayrıldılar. Bu ziyaret istasyonumuzun açıldığı 10 Ağustos 2009 tarihinden beri sayın valimiz Ahmet Kara'nın alana yaptığı ikinci ziyaret oldu.

5 Eylül 2009

Kuyucuk Gölü TRT TÜRK'te

Kuyucuk Gölü bu hafta sonu TRT TÜRK'te yayınlanan Adem'in Seyir Defteri adlı programda izleyici ile buluşuyor.

Yayın saatleri:

5 Eylül 2009 Cumartesi
13:05, 19:35, 23:35
6 Eylül 2009 Pazar
04:40, 10:40, 18:05

Lütfen kaçırmayın. Programın tamamını http://www.vimeo.com/6445252 adresinden seyredebilirsiniz.




Yeni valimiz Kuyucuk'u ziyaret etti

Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nin 21 Ağustos 2009 tarihinde sonbahar halkalama çalışmalarının başlamasının hemen ardından Kars'ın yeni valisi Sayın Ahmet Kara Kuyucuk Gölü'nü ve istasyonumuzu ziyaret etti. Gölde teleskopla kuş gözleyen vali, alanda yapılan halkalama çalışmalarıyla ilgili Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğrencisi ve bu yıl KuzeyDoğa Derneği gönüllüsü olan Güler Bozok'tan bilgi aldı. Yapılan çalışmalardan oldukça etkilenen sayın valimiz çalışmalarımıza tam destek vereceğini söyleyerek, KuzeyDoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban'dan alan, yapılan çalışmalar ve tarihçesiyle ilgili makamında bir brifing istedi. Tıpkı eski valimiz Mehmet Ufuk Erden gibi, yeni valimiz Ahmet Kara'nın Türkiye'nin 13., Doğu Anadolu'nun ilk RAMSAR alanı Kuyucuk Gölü'ne sahip çıkması ve bize verdiği destek sözü ekibimizi ve tüm doğasveverleri sevindirdi.

Kuşlar halkalanmaya başladı

Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi 2009 yılı sonbahar kuş halkalama dönemini açtı. 21 Ağustos 2009 Cuma günü başlayan halkalama çalışmaları sonucunda 10 gün içinde 700'den fazla kuş halkalandı. Bu seneki çalışmalar Çek Cumhuriyeti'nden gelen gönüllü uzman halkacılarımız Libor Praus ve Jindrich Sedlacek liderliğinde, KuzeyDoğa Derneği saha biyoloğu Yakup Şaşmaz'ın denetiminde ve gönüllülerimiz Remzi Cevher, İlknur Çelebi, Yiğit Ozan Çolak ve Güler Bozok'un katkılarıyla başladı.

Ekip Kuyucuk gölü etrafına kurduğu sis ağları ile 24 saat kuşları yakalamakta, ağları saat başı kontrol etmekte, yakalanan kuşları istasyona getirmekte, kuşların halkalamakta, gerekli ölçümleri kaydedip kuşları geri salmakta ve istasyondaki diğer günlük yemek ve temizlik işlerini yapmaktadırlar. Ortalama günde 70-80 kuşun halkalandığı istasyonda akşam ve sabah saatleri oldukça yoğun geçmektedir. Halkalama başladığından beri sığırcık ve kırlangıç baskınları olduğundan ekip sabah ve akşam saatlerinde yoğun çalışmaktadır. Geceleri de ağların kontrol edildiği Kuyucuk Gölü'nde sıcaklık Ağustos ayı olmasına rağmen 1 dereceye kadar düşebilmektedir. Göl kenarındaki küçük kulübe ve kurulan çadırda kalan ekip gece kontrolleri ve halkalama için vardiya sistemi uygulamakta, bir kısım uyurken, diğer bir kısım ekip ağları kontorl edip, kuşları toplamaktadırlar.

Ekim ortasına kadar sürmesi planlanan halkalama çalışmalarında geçen sene halkalanan 1800 kuştan daha fazlasının halkalanması ümit edilmektedir. Geçen sene istasyonumuzda halkalanan bir çıkrıkçın ördeği Kazakistan'da bir Fransız avcı tarafından vurulmuş ve istasyounumuzn ilk geri bildirimini vermişti. Bu sene Kuyucuk istasyonu tamamen Çek ve İngiliz halkacılar tarafından yürütülecek olup ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelecek olan onlarca gönüllü öğrenci ise bu çalışmalara destek vereceklerdir.

EDEN Tanıtım Filmi Kuyucuk'ta çekildi

2009 yılında Avrupa Komisyonu tarafından Avrupa'nın Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) seçilen Kuyucuk Gölü'nde 12-14 Ağustos tarihleri arasında EDEN tanıtım filmleri çekildi. Avrupa Komisyonu tarafından yıl boyunca Kuyucuk Gölü bu filmle tanıtılacak. Almanya'dan iki, Türkiye'den gelen bir kişilik ekip iki gün boyunca Kuyucuk Gölü, Kuyucuk Köyü ve çevresinde çekimler yaptı, yöre halkıyla ve turistlerle röportajlar yaptı. Ekip Kuyucuk Gölü'nde kuş gözleyen, at binen, yürüyüş yapan, köy ziyareti gerçekleştiren turistlerin yanında ot biçen, harman kaldıran, köyde yaşayan ve gelen turistleri ağırlayan köylüleri de çekti. Gölde bulunan kuşlar, eski bir kilise olan köydeki cami ve geçen yıl KuzeyDoğa Derneği ve Kars Valiliği girişimiyle açılan Kuyucuk Konukevi'de filmlerde bol bol yer aldı. Köyde gün batımı, kaz güden kız çocukları, köyde yürütülen köy faaliyetleri ve Mustafa Amca ve eşi Leman teyzenin konukseverliği film karelerini doldurdu.

Bu çekimler sonucu ortaya çıkacak 1, 3 ve 20 dakikalık filmler Avrupa Komisyonu tarafından EDEN seçilen alanların tanıtımı için televizyonlarda, basında ve internet yayınlarında kullanılacak. 1 dakikalık spot film yıl boyunca Avrupa Komisyonu'nun web sitesinde yayınlanırken diğer filmler de basın yoluyla Avrupa çapında dağıtalacak. Filmin ilk gösterimleri ise 7-9 Ekim 2009 tarihinde Brüksel'de yapılacak olan ve dernek başkanımız Dr. Çağan Şekercioğlu ve Kars Valimiz Sayın Ahmet Kara'nın ülkemizi temsil edeceği Avrupa Turizm Fuarında gösterilecek.