22 Haziran 2009

Birleşmiş Milletler ve Dünya Turizm Örgütü turizm uzmanları Kuyucuk'taydı

Kars'ta Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Dünya Turizm Örgütü tarafından yürütülen Doğu Anadolu'da Kültür Turizminin Geliştirilmesi kapsamında turizm uzmanları Türkiye'nin 13., Doğu Anadolu'nun ise ilk ve tek RAMSAR alanı Kuyucuk Gölünü ve Kuyucuk köyünü ziyaret ettiler. Kanada, İspanya, İngiltere ve İstanbul'dan gelen turizm uzmanları alanın doğa turizmi için potansiyelini yerinde görmek ve bu alana yapılacak turizm ürünleri hakkında bilgi sahibi olmak için alanı gezdiler. Önce Kuyucuk Gölü'nde KuzeyDoğa Derneği projeler koordinatörü Önder Cırık'tan göl, göldeki kuş çeşitliliği, gölde yapılan koruma ve tanıtım çalışmaları ve alanın RAMSAR statüsü ile ilgili bilgiler aldıktan sonra göl kıyısına kadar yürüyüp sazlıklar arasındaki sakarmeke yuvalarına baktılar.

Daha sonra köye geçen grup önce Kuyucuk konukevi ve kapasitesi hakkında bildi aldıktan sonra, eski bir Molokan kilisesi olan köy camisine gidip camiyi gezdiler. Köyün imamının da izniyle caminin içini de gören turizm grubu camiden ve mimarisinden çok etkilendiler.

Bu yabancı grup Kars'ta yapılacak bir haftalık çalışmayla gördükleri bu yerler hakkında turizm rota ve programları çıkarıp, bu ürünlerin tanıtımı ve pazarlaması üzerine çalışacaklar. Kuyucuk Gölü'nden sonra ekip Çıldır Gölü'ne ve Susuz Şelalesi'ne geçti.

Kuyucuk Gölü resmen RAMSAR oldu

20 Haziran 2009 CUMARTESİ
Resmî Gazete
Sayı : 27264
TEBLİĞ
Çevre ve Orman Bakanlığından:
SULAK ALANLAR TEBLİĞİ
TEBLİĞ NO: 5


15/3/1994 tarihli ve 94/5434 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kabul edilip, 17/5/1994 tarihli ve 21937 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ramsar Sözleşmesinin (Sulak Alanların Korunması Sözleşmesi) 2 nci ve 3 üncü maddeleri ile 17/5/2005 tarihli ve 25918 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin 24 üncü ve 25 inci maddeleri uyarınca uluslararası listeye dahil edilerek koruma altına alınan Kuyucuk Gölünün sınırlarını gösteren kroki ile sınır koordinatları ektedir.

Bu alandaki koruma ve kullanım esasları, Sözleşme Hükümlerine uygun olmak üzere 1/5/2003 tarihli ve 4856 sayılı Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 13 üncü maddesi ile Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinde yer alan esaslar çerçevesinde yürütülür. Uygulamadan sorumlu kurum ve kuruluşlar ile gerçek ve tüzel kişiler, alanın korunmasında yukarıda sözü edilen ulusal mevzuat ve uluslararası Sözleşme hükümlerine uygun işlem yapmakla yükümlüdür.

Söz konusu alanla ilgili olarak yapılacak tüm planlama faaliyetlerinde Ramsar Sözleşmesi ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği hükümleri dikkate alınır. Bu alanda daha önce hazırlanmış her türlü planlama, programlama, projelendirme, koruma ve yönetim çalışmaları, bir yıl içinde sulak alanlarla ilgili ulusal mevzuat ve ülkemizin taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümlerine uyumlu hale getirilir.

Gerçek ve tüzel kişilere verilecek izin, tesis edilecek bina hakkı, mülkiyetin gayri ayni haklar ile yapılacak tesisler ve kullanma ile ilgili işlemler için bu mevzuat hükümleri esas alınarak uygulama yapılır.

Söz konusu alanın sınırları 1/25.000 ölçekli haritalara işlenmiş olup, sınır koordinatları ile birlikte ilgili kurum ve valiliklere intikal ettirilir.
Tebliğ olunur.


6 Haziran 2009

Dünya Çevre Günü'nde, Kars Türkiye Çevre Koruma Tarihine Geçti

Kars Valisi, Çevre Koruma Amacıyla Türkiye'de Yapılan İlk Adayı Ziyaret Etti


5 Haziran 2009 Dünya Çevre Günü, Kars'ın Kuyucuk Gölü'nde çevre koruma için güzel haberler ile kutlandı. Türkiye'nin bir çok ilinden gelen, sulak alanların kuruması, ormanların yakılması, doğal alanların rant için yok edilmesi gibi üzücü çevre haberlerine karşı, Kuyucuk Gölü’nün Ramsar adaylığı, doğa turizminde Türkiye birinciliği ve kuşlar için Türkiye’de ilk kez yapılan ada haberleri ile Kars çevre konusunda Türkiye’nin tesellisi oldu.

Kuyucuk Gölü’nün Ramsar adaylığı ve kuş cenneti adası sayesinde bu hafta Türkiye’nin 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti (EDEN - European Destination of Excellence) olduğunu öğrenen Kuyucuk Gölü ve Kars, dünya çevre gününü Doğu Anadolu'nun ilk ve Türkiye’nin 13. Ramsar adayı Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’nda kutladı. Adanın yapılmasında büyük emeği geçen ve Dünya Çevre Günü’nde KuzeyDoğa Derneği’nden "Yılın Çevrecisi" plaketini alan Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Türkiye’de doğa koruma amacıyla yapılmış olan ilk adayı Kuyucuk Gölü’ne gelerek yerinde inceledi. Vali yardımcısı Mustafa Özkaynak, Arpaçay Kaymakamı Murat Demirci, Kars Çevre ve Orman İl Müdürü Erol Bilgir, KuzeyDoğa Derneği ekibi, Arpaçay Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğretmen ve öğrencileri, Kuyucuk, Duraklı ve Carcıoğlu köylerinin halkı, askerler ve diğer vatandaşlar ile sayıları 235'i geçen katılımcılar, Dünya Çevre Gününü günlük güneşlik bir havada, binlerce kuşun sesleri arasında kutladı. Göldeki muhteşem kuş çeşitliliğine hayran kalan katılımcılar, Arpaçay YİBO'nun mangalıyla, Kuyucuk Köyü'nün kurduğu çadır altında börek, çay ve ayran ikramıyla karınlarını doyurdu.

Sayın valimizin iştirakiyle, göl kenarındaki kulübeden adaya yüründü. Yolun sonundan adayı izleyen vali, adanın üzerinde şimdiden yuva yapmaya ve beslenmeye başlamış olan zarif uzunbacak kuşlarını, sakarmekeleri, angıtları, karabaşlı martıları, alacabalıkçılları ve diğer türleri izledi. Göldeki yosun durumunu da soran vali, Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkililerinden ve KuzeyDoğa Derneği başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu'ndan gölün ve adanın durumuyla ilgili bilgiler aldı. Vali Erden, Kuyucuk Gölü’nde şimdiye kadar 207 kuş türü kaydedildiğini vurguladıktan sonra gölün dünya çapındaki önemine ve katı korunmasının şart olduğuna değindi. Doğa korumanın doğa turizminin temeli olduğunu belirten vali, herkesin Dünya Çevre Günü’nü kutladı. Gölün karşı kıyısında bulunan 57 ak pelikanı çıplak gözle fark eden vali, pelikanları ve diğer kuşları dürbün ve teleskopla inceledikten sonra Akyaka'ya geçti.


Kuyucuk Gölü’nün korunması, araştırılması ve doğa turizmi projesini yürüten KuzeyDoğa Derneği başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu ise, Kuyucuk Gölü’nün Ramsar adaylığı, EDEN birinciliği ve Türkiye doğa koruma tarihinde bir ilk olan Kuyucuk adasının yapılmasına geçen emeklerinden dolayı Vali Erden'e teşekkür etti. Kuyucuk Gölü’nde yapılan doğa koruma çalışmalarının, Kars’ın Türkiye 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti (EDEN) seçilmesini sağladığını vurguladı. 2009 konusu "Turizm ve Korunan Alanlar" olan yarışmada Kuyucuk Gölü ve Kars’ın birinci olmasının Kars’ın tanıtımına, turizme ve bölge ekonomisine katkıları açısından çok faydalı olacağına değinen Dr. Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü’nün 2 Nisan 2009'da kabul edilmiş olan Ramsar adaylığının bir an önce resmi gazetede yayınlanarak Uluslararası Ramsar Sekreterliği’ne yollanmasını diledi ve herkesin Dünya Çevre Gününü kutladı.

3 Haziran 2009

Kars Kuyucuk Gölü Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları Yarışmasında Türkiye Birincisi Oldu


Türkiye’nin Seçkin Turizm Destinasyonu Onuru, Edirne’den Kars’a Geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları Yarışmasında (European Destinations of Excellence), en az 207 türden onbinlerce kuşa ev sahipliği yapan, Türkiye’nin ilk doğa koruma amaçlı adasının yapıldığı ve Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar adayı Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası Türkiye birincisi oldu. KuzeyDoğa Derneği’nin Mart 2009’da başvurduğu yarışmanın sonucunda, Kars ili, Türkiye’nin 2009 yılı Avrupa Seçkin Turist Destinasyonu seçildi. Para ödülü olmayan bu yarışmayı kazanmak, Kuyucuk Gölü ve Kars’ın dünya çapında tanıtımını, Kars’a gelen doğa turistlerinin artmasını ve Kuyucuk Gölü çevresindeki ilçe ve köyler başta olmak üzere, Kars ve çevre illerin turizm gelirinin yükselmesini sağlayacaktır.

Geçen yıl yarışmanın teması “Somut Olmayan Kültürel Miras ve Turizm” idi ve birinciliği Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali ile Edirne kazanmıştı. Bu yıl, Türkiye’nin en seçkin turizm destinasyonu onuru Edirne’den Kars’a geçti. Kuyucuk Gölü, Avrupa’nın en doğusundaki Seçkin Destinasyon (EDEN) oldu. Avrupa ve dünyada ses getirecek bu ödülle, doğası, yaban hayatı, tarihi, kültürü, yemekleri ve coğrafyası ile her gün daha da önemi anlaşılan Kars ilinin turizmde hak ettiği yere gelmesi için Türkiye çok önemli bir adım daha attı.

Kars Valiliği, Arpaçay Kaymakamlığı, Kars İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve KuzeyDoğa Derneği ortaklığında yapılan bu başvuru, Kuyucuk Gölü’nde doğa turizminin geliştirilmesi başta olmak üzere Kars’ın genelinde sürdürülebilir doğa turizmini canlandırmayı ve tanıtmayı hedefliyordu. Bu yılki teması “Turizm ve Korunan Alanlar” olan bu yarışmanın amacı, Avrupa turist destinasyonlarının ortak ve farklı özelliklerine ve değerlerine dikkat çekmek ve turizmin sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilirliğini sağlayarak, ekonomik gelişme amacı güden destinasyonları teşvik etmektir.

Yarışmanın 2009 hedefleri:

-Turist akışı az olan destinasyonlar arasından sahip oldukları “Korunan Alanlar” kapsamında ulusal düzeyde bir destinasyon seçmek,
-Alternatif turizm türlerinin ülkemizde yaygınlaşmasına öncülük edecek destinasyonları belirlemek,
-Sürdürülebilir turizm gelişim modellerini göz önüne alan destinasyonlar başlatmak,
-Turist akışı az olan destinasyonların yeni turizm önerileri geliştirmelerine yardımcı olmak,
-Turist akışını bu destinasyonlara yönelterek bu destinasyonları ziyaret eden turist sayısını artırmak,
-Ülkemizin kimliğini, çeşitliliğini ve zenginliğini ortaya koymaktır.

Yarışmaya tüm Türkiye’den yapılan başvurular arasında Kuyucuk Gölü finale kaldı. Finale kalan dört aday alan, Kültür ve Turizm Bakanlığı değerlendirme komitesi tarafından tek tek gezildi. Değerlendirme komitesi, 12-14 Mayıs 2009 tarihlerinde Kuyucuk Gölü ve çevresindeki diğer turistik cazibe merkezlerini görmek, KuzeyDoğa Derneği ekibi ve bu projeye destek veren yerel yönetimlerle tanışmak ve alanın potansiyelini yerinde görebilmek için Kars’ı ziyaret etti. Güzel bir tesadüf sonucu, komitenin Kuyucuk ziyareti, Kuyucuk Gölü’nde yapılan Türkiye’nin ilk doğa koruma amaçlı adasının ana karadan ayrıldığı güne denk geldi. Komite, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden’in Kuyucuk Gölü’ne verdiği destekten ve KuzeyDoğa Derneği’nin doğa koruma, ekolojik araştırma ve yöre halkına faydalı doğa turizmi çalışmalarından özellikle etkilendi.

Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası finalde Yedigöller Milli Parkı ve Abant Gölü Tabiat Parkı (Bolu), Gideros Koyu Doğal Sit Alanı (Cide/Kastamonu) ve Uluabat Gölü Sulak Alanı (Uluabat/Bursa) ile yarıştı. Yapılan değerlendirmeler sonucu Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile başvuran Kars, Kültür ve Turizm Bakanlığı uzman değerlendirme komitesi tarafından birinciliğe layık görüldü.

Kars ili, Avrupa Komisyonu’na Türkiye’nin 2009 yılı Avrupa Seçkin Turist Destinasyonu olarak sunulacaktır. Avrupa Komisyonu, seçilen destinasyonların Avrupa çapındaki tanıtımını yaparak, Avrupalı turistlerin bu destinasyonları tercih etmesini teşvik edecek, kazanan destinasyonlar arasında bir ağ kuracak ve Avrupa Turizm Forumu’nda düzenlenecek bir seremoni ile “Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları” (EDEN) ödülünü takdim edecektir.

Kuyucuk Gölü ile Kars adına yarışmaya başvuran KuzeyDoğa Derneği’nin başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu, birincilik hakkında şunları söyledi:

“2003 yılında Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi ile başlayan bölgedeki doğa koruma ve doğa turizmini geliştirme faaliyetlerimiz, KuzeyDoğa Derneği’nin kurulması, Sayın Kars valisi Mehmet Ufuk Erden’in verdiği destek ve Sayın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın 5 Ekim 2008 Kuyucuk Gölü ziyareti ile büyük bir ivme kazanmıştır. Bu ödül, Kuyucuk Gölü ve Kars’ın doğa turizmi için tarihi bir kazançtır. 2008’de İngiltere’nin en önemli çevre koruma ödülü olan Whitley Gold ödülünü İngiltere Prensesi Anne’den alan Kuyucuk Gölü projemiz, bölgedeki doğa koruma faaliyetlerinin, sürdürülebilir doğa turizmi yoluyla yöre halkına ve bölge ekonomisine fayda sağlamasını amaçlamaktadır. Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları ödülüyle daha da artacak olan bu faydaların, dikkatli ve sürdürülebilir bir turizm stratejisi ile yerel halka yayılması ve Kuyucuk Gölü ile Kars’daki diğer doğal alanların artacak turizminden olumsuz etkilenmemesi çok önemlidir. Kuyucuk Gölü’nün Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar sulak alanı adayı olarak dünya çapındaki öneminin belgelenmesi, bu ödülün alınmasındaki en önemli faktörlerden biridir ve doğa koruma ile doğa turizminin hayati ilişkisini çok iyi göstermektedir. 2 Nisan 2009’da Ulusal Sulak Alan Komisyonu’nca kabul edilmiş olan Kuyucuk Gölü’nün Ramsar sınırlarının ve Ramsar adaylığının bir an önce uluslararası Ramsar sekreterliğine gönderilmesi, Seçkin Destinasyon – EDEN ödülünün Kars ve Türkiye’nin tanıtımı ve doğa turizmi icin olumlu etkilerini daha da arttıracaktır. KuzeyDoğa Derneği olarak, verdikleri destek için Kars valiliğine, Arpaçay ve Akyaka kaymakamlıklarına, Kafkas Üniversitesi’ne, Kars Kültür ve Turizm ile Kars Çevre ve Orman il müdürlüklerine ve göl çevresindeki Kuyucuk, Duraklı ve Carcıoğlu köylerine çok teşekkür ederiz. Bu ödül yıllardır süren büyük bir ekip çalışmasının sonucudur.”

Avrupa’nın Seçkin Destinasyonları Programı (EDEN) nedir?

Avrupa Komisyonu’nun 2006 yılından beri her yıl farklı tema başlıklarıyla sürdürdüğü bir programdır. Bu programın amacı Avrupa turist destinasyonlarının görünürlüğünü artırmak, Avrupa’nın turist çeşitliliği ve niteliğinin fark edilmesini sağlamak, turist akışını az bilinen destinasyonlara doğru yönelterek dönemsel ve bölgesel turist yoğunluğunu dengelemeye yardımcı olmak, Avrupa seviyesinde iyi uygulamaların karşılıklı değişimi için platform yaratmak, ödül verilen destinasyonlar arası ağ kurulmasını teşvik etmek, diğer destinasyonları, sürdürülebilir turizm gelişim modeline uyum sağlamaya yönelik olarak teşvik etmektir.