21 Ekim 2008

Kuyucuk Ziyaretçi Merkezi için mimarlar geldi

Kuyucuk Gölünde Kars Valiliği ve Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Kuyucuk Eğitim, Araştırma ve Ziyaretçi Merkezi” için Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden üç mimar Kuyucuk gölünü ziyaret ederek alan çalışması yaptılar. Mimarlar Kuyucuk gölündeki hâkim rüzgar yönünden güneşlenme zamanına toprak yapısından gölün topoğrafik yapısına kadar birçok kriterde verileri alarak merkezin kurulması olası iki bölgeyi belirlediler. 200 m2 yakın taban alanı ve üç katlı olacak binada ziyaretçilerin bilgi alacakları bir bilgilendirme odası, toplantı ve seminerler için salonlar, bilimsel çalışmaların yürütüleceği bölüm ve gelen ziyaretçilerin kuşları gözlemleyebilecekleri bir kısım da bulunacak.

Yapılacak binanın çok yönlü olmasının gerektiğini söyleyen Mimar Serdar Aydın şunları ekledi “Yapacağımız bina tasarımı tamamıyla ekolojik olacak ve hem yapım hem de uygulama esnasında çevreye zarar vermeyecek malzemeler kullanılacak. Isınma, elektrik ve arıtma gibi faktörlerin ekolojik olması için dünyada yapılan çalışmalara bakarak daha iyisini yapmaya çalışacağız.” Tasarım projesinin bitmesinden sonra Kars Valiliği bünyesinde toplanılacak kurul tarafından görücüye çıkacak olan projenin inşa çalışmalarına Mayıs-Haziran 2009 aylarında başlanması planlanıyor.

11 Ekim 2008

Sulak Alan Komisyonu Kuyucuk'ta

Kuyucuk Yaban Hayatı Geliştirme Sahası koruma bölgelerinin çizilmesi için 8 Ekim 2008 tarihinde Çevre Orman Bakanlığı Sulak Alanlar Daire Başkanlığından Teoman Meriç ve Hakan Erden Kuyucuk gölündeydi. Kars il çevre ve orman müdürlüğü, tapu kadostro müdürlüğü, tarım il müdürlüğü, Erzurum müze müdürlüğü, devlet su işleri, Kafkas Üniversitesi, Kuyucuk köy muhtarı ve KuzeyDoğa Derneği yapılan koruma alanlarının belirlenmesi çalışmasında hazır bulundu. Göl etrafında yapılan çalışma sonucunda göl tampon bölge, sulak alan sınırı, ekolojik etkilenme sınırı ve mutlak koruma sınırları belirlendi. Bunun dışında Kuyucuk Gölü için yapılacak olan Ramsar başvurusu için de taslak Ramsar sınırları çıkarıldı. Yapılan çalışma sonucunda üzerinde anlaşılan koruma bölgeleri haritası taraflar tarafından imzalanıp, gerekli tutanak hazırlandı.

Bundan sonraki aşama bu teklif edilen koruma sınırlarının bir sonraki Sulak Alanlar Komisyonu toplantısında onaylanması ve bu onaylanmış haliyle Ramsar için gerekli başvurunun Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Kuyucuk Gölü için yapılması şeklinde olacaktır. Kuyucuk Gölünün Ramsar başvurusu kabul edildiği takdirde Kuyucuk Gölü Türkiye'nin 13. Ramsar alanı olacaktır. Bunun yanında Doğu Anadolu'da bulunan ilk Ramsar statüsüne sahip sulak alan da Kuyucuk gölü olacaktır.

Ramsar Sözleşmesi, Yaşama Ortamı Olarak Uluslar arası Öneme Sahip Sulak Alanlar Sözleşmesi anlamına gelir. İran'ın Ramsar şehrinde imzalandığı için bu ismi almıştır.
İmzaya Açıldığı Tarih ve Yer: 1971, İran
Yayımlandığı Resmi Gazete: 17.05.1994
Amaç: Ramsar Sözleşmesi, özellikle su kuşlarının yaşama ve üreme alanları için büyük öneme sahip olan sulak alanların korunmasını öngörmektedir. Sözleşmenin ana amacı “sulak alanların ekonomik, kültürel, bilimsel ve rekreasyonel olarak büyük bir kaynak teşkil ettiği ve kaybedilmeleri halinde bir daha geri getirilmeyeceği” olarak belirtilmektedir.

Kuyucuk Gölü Çağatay Yolda Programında

KuzeyDoğa Derneği'nin Kuyucuk Gölü'nde yapmış olduğu çalışma ve etkinlikleri 18 Ekim 2008 Cumartesi öğlen saat 14:00 ve akşam 20:20 saatlerinde SKYTURK'te yayınlanan Çağatay Yolda programında izleyebilirsiniz.

7 Ekim 2008

KuyucukSpor 9 - KonukSpor 1

I. Kuyucuk Doğa Festivali programı dahilinde 3 Ekim 2008 Cumartesi günü yapılan KuyucukSpor - KonukSpor karşılaşmasını 9-1 KuyucukSpor kazandı. Kuyucuk Doğa Festivali için İzmir, İstanbul, Ankara, Elazığ, Hatay, Antalya, Aydın, Bursa'dan gelen konukların oluşturduğu KonukSpor yaklaşık iki aydır bu maça hazırlık yapan KuyucukSpor karşısında bir varlık gösteremedi. KonukSpor'un tek golü festivale Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nden katılan Caner Deniz'den geldi. Yarım saatlik iki devreden oluşan maça KuyucukSpor formalarıyla çıktı ve KonukSpor'u adeta dağıttı.

I. Kuyucuk Doğa Festivali (2-5 Ekim 2008)

Kars’ın Kuş Cenneti Kuyucuk Gölünü ziyaret eden Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dünya Kuş Gözlem Günü’ne katılan ilk Türk bakanı oldu.


Kars’ın Kuş Cenneti Kuyucuk Gölü’ndeki 5 Ekim Dünya Kuş Gözlem Günü ve 1. Kuyucuk Doğa Festivali etkinlikleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Arpaçay kaymakamı Murat Demirci ve Akyaka kaymakamı Karahan Daştan’ın da katılımlarıyla, Türkiye Kuş Gözlem Günü katılımcı rekorunu kırdı. Kuyucuk, Duraklı ve Carcıoğlu köyleri vatandaşları, Kars halkı, Türkiye’nin 14 iliyle, ABD, İngiltere ve Hindistan’dan gelen kuş gözlemcileri dahil 310’dan fazla katılımcıyla Türkiye’deki katılımcılarının %54’ünü oluşturan Kuyucuk Gölü etkinlikleri, gözlenen 78 türden 24,000 üzerinde kuşla, iki Kuş Gözlem Günü rekoru daha kırdı. Türkiye etkinliklerinde görülen kuşların %58’i ve kuş türlerinin %65’i Kuyucuk Gölü’nde görülmüş oldu. Şimdiye kadar düzinelerce ülkede yapılmış Dünya Kuş Gözlem Günü etkinliklerine katılan ilk Türk bakan da Sayın Günay oldu.

2008 Ekim ayı boyunca gerçekleşen Dünya Kuş Festival’inin en önemli etkinliği olan Dünya Kuş Gözlem Günü Kars faaliyetlerini, Kars merkezli KuzeyDoğa Derneği, 3-5 Ekim’de düzenlenen 1. Kuyucuk Doğa Festivali kapsamında gerçekleştirdi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından da desteklenen Kuyucuk Gölü Koruma, Araştırma ve Doğa Turizm Projesi’nin bir etkinliği olan 1. Kuyucuk Doğa Festivali faaliyetlerine Arpaçay kaymakamı Murat Demirci, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Temsilcisi Murat Çevik, Kaliforniya Eyalet Üniversitesi sulak alan uzmanı Yard. Doç. Dr. Sean Anderson, Kuyucuk, Carcıoğlu ve Duraklı köylüleri, 14 ilden kuş gözlemcileri, ABD, İngiltere ve Hindistan’dan gelen bilim adamları da dahil olmak üzere 400’den fazla kişi katıldı.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD Stanford Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Çağan Şekercioğlu, Bakan Günay’a Kuyucuk Gölüyle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Kuyucuk Gölü Kars’ın en önemli kuş cenneti olup, Uluslararası Önemli Doğa Alanı (Key Biodiversity Area) ve Yaban Hayatı Geliştirme Sahası statüsüne sahiptir. Maalesef eski Kars-Akyaka yolu, gölün kuzey kısmını ikiye bölmektedir. 219 hektar alan ve 7,8 kilometre kıyı şeridine sahip göl çevresinde 5500 küçük ve büyükbaş hayvan otlatılmaktadır. Bu yüzden göl kıyısındaki bitki örtüsü çok fakirdir ve göl erozyonla dolmaktadır. Eskisine göre gölün suyu da azalmıştır ve bir zamanlar 13 metre olan göl, şu anda yaklaşık 4-5 metre derinliktedir. Göl çevresi bitki örtüsü mutlaka korunmalıdır. Göl kıyısı ve gölün suyu nispeten temiz olduğundan, ekolojik restorasyon için ideal bir adaydır. Geri gelecek sazlık, çalılık ve ağaçlıklar, gölü kullanan on binlerce kuş için saklanma, beslenme ve üreme alanı oluşturacaktır. Göl çevresi bitki örtüsü bir an önce korunup restore edilmezse, göl erozyonla dolmaya devam edecek, çevre tarlalarda kullanılması planlanan suni gübre ve böcek ilaçları planlanan sulu tarımla göle akacak ve göl ve gölde yaşayan canlılar yok olacaktır.”

“En az 308 kuş türünün yaşadığı Kars ve çevresinin en önemli kuş gözlem noktası olan Kuyucuk Gölü, büyük doğa turizm potansiyeline sahip olan zengin kuş toplulukları, özellikle de bayrak tür niteliğini taşıyan Angıt (Tadorna ferruginea) ördekleri açısından çok önemlidir. Kuyucuk Gölü kuşlar açısından Kars ilindeki en önemli alandır ve dünya çapında nesli tehlike altında (Endangered) olan kuş türlerinden Dikkuyruk Ördeği (Oxyura leucocephala), Küçük Akbaba (Neophron percnopterus) ve Sibirya Kazı (Branta ruficollis) dahil olmak üzere, en az 191 türden on binlerce kuşu barındırmaktadır. Bu türlerin 136’si gölde ilk kez KuzeyDoğa Derneği ekibinin 2004’den bu yana yürüttüğü Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi kapsamında kaydedilmiştir. Bir gün içinde dünya Angıt (Tadorna ferruginea) nüfusunun yaklaşık %12’si (20,000 üzeri kuş) 2004 Eylül ayında proje ekibi tarafından göl üzerinde gözlenmiştir. Ekim başı gölde sonbahar kuş göçünün doruk noktasıdır. Gölde en çok kuş bu zamanlarda gözlenmektedir ve gölde kuş sayısı aynı anda 35,000’i geçebilmektedir. Türkiye’de göçmen kuşların güzergâhlarına bakıldığında, gölü 250’den fazla kuş türünün kullandığını tahmin etmekteyiz ki bu da Türkiye’deki 465 kuş türünün yarısından fazlası demektir. KuzeyDoğa Derneği ekibi, Kuyucuk Gölü’nde bir Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi kurmuştur. Şimdiye kadar 11 ülkeden gelen düzinelerce gönüllüyle senede dört ay kuşları araştırmakta, kimlik görevi gören hafif alüminyum halkaların takılması sayesinde de kuşların göçleri takip edilebilmektedir.”

Bakan Günay Kuyucuk Gölü’yle ilgili olarak şunları söyledi:
“KuzeyDoğa Derneği’nin Kuyucuk Gölü’nü koruma, araştırma ve doğa turizmine kazandırma çalışmaları bizi çok etkiledi. Gölün korunması, toplumsal bir bilincin oluşması ve bölgede sürdürülebilir ve doğa dostu turizminin geliştirilmesi için çok önemlidir. Göl kıyısı bitki örtüsü, hayvanların su içmesi için girişleri olan bir çitle mutlaka korunmalıdır. Eski yolun gölün ortasından kaldırılması gerekmektedir. Göl ve kuşlarına zarar vermeyen bir araştırma ve ziyaretçi merkezi kurulmalıdır. Dr. Çağan Şekercioğlu ile tanışmak Kars ziyaretimizin en önemli kazançlarından biri olmuştur.”

Kars Valiliği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı BTC Küçük Yatırımlar Fonu desteğiyle restore edilen Kuyucuk Köyü eski öğretmen lojmanı, 10 kişi kapasiteli bir pansiyon haline getirilmiştir. Bu hem doğaseverlerin gölü ziyaret etmesini kolaylaştıracak, hem de yöre halkına daha fazla gelir bırakacaktır. Lojmanın yanındaki eski ilkokul da, en az 12 ziyaretçiyi ağırlayabilecek kapasitedir.

Göldeki koruma, araştırma ve doğa turizm faaliyetleri ABD Stanford Üniversitesi, Kaliforniya Channel Islands Eyalet Üniversitesi, Kafkas Üniversitesi, Kars Valiliği, Kars Belediyesi, Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü, Arpaçay Kaymakamlığı, Kuyucuk, Duraklı ve Carcıoğlu köyleri ile işbirliğiyle yürütülmekte, İngiltere Whitley Vakfı ABD Christensen Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı BTC Küçük Yatırımlar Fonu ve Uluslararası Doğa Koruma Liderlik Programı tarafından desteklenmektedir.

KuzeyDoğa Derneği’nin Kuyucuk Gölü Projesi, İngiltere’nin en önemli çevre ödülü olan ve Prenses Anne tarafından verilen 2008 Whitley Altın Ödülü’nü kazanmıştır. Her yıl düzinelerce ülkeden 100’den fazla başvuru olan bu ödülün 15 yıllık tarihinde daha önce Türkiye’den bir proje finale dahi kalmamıştır.

6 Ekim 2008

Kuyucuk Gölünün artık posteri var

Kars Kuyucuk Gölünde Turizm İmkanlarının Geliştirilmesi projesi kapsamında artık Kuyucuk Gölünün bir posteri var. Poster "Kars'ın Kuş Cenneti Kuyucuk Gölü" başlığıyla dizayn edildi ve posterde Kuyucuk Gölünde bu proje kapsamında yapılan bir çok faaliyet ve etkinliği yansıtan fotoğraflar kullanıldı. En üstte hemen poster başlığının altında ise Kuyucuk Gölünün panoramik bir fotoğrafına yer verildi. 1000 adet üretilen poster Kuyucuk'un Kuşları 2008 takviminden sonra bu proje kapsamında üretilmiş ikinci farkındalık malzemesi. Bu poster sayesinden Kuyucuk Gölü daha çok kişiye ve daha iyi şekilde anlatılacak ve sunulacaktır. Bu nedenle bu yıl birincisi düzenlenen I. Kuyucuk Doğa Festivali'ne bu posterler yetiştirildi. Posterlerini alan köylüler hemen birer tane alıp evlerine, okullarına ve kahvehanelerine astı bile. Eğer bu posterden edinmek istiyorsanız en kısa zamanda onder@kuzeydoga.org adresine e-mail atıp bir adet isteyebilirsiniz. Dijital halini ise http://www.kuyucuk.org/images/pdf/kuyucuk_undp_poster.pdf adresinden PDF formatında indirebilirsiniz.

2008 Sulak alan restorasyon çalışmaları yapıldı


2008 ilkbaharında otlatmanın etkilerini izlemek için Kuyucuk Gölü etrafına Arpaçay Kaymakamlığının da desteğiyle 6 adet kafes konulmuştu. Bu kafesler 10x15 boyutunda olup, konulma amacı otlatmanın etkilerini bu yolla izlemekti. Bu kafeslere inekler giremediğinden içerideki vejetasyon doğal kalıyor, dışarısı ise otlatılıp biçildiği için ortadan kalkıyordu.

Bu sürecin etkilerini izleyebilmek için Kaliforniya Eyalet Üniversitesi Channel Islands'ta öğretim görevlisi olan Dr. Sean Anderson eşliğinde 2008'in ilkbaharında çalışmalar başladı, kafesler konulmuştu. Maalesef altı kafesten dördü çobanlar ve köylüler tarafından telleri indirilmek suretiyle içine hayvan sokulmuş ve otlatılmış olarak bulundu. Buna rağmen Dr. Sean Anderson ve asistanları yaklaşık bir hafta süren çalışmalarla kafes içi ve dışında çalışmalar yaptı. Kafes iç ve dış vejetasyonunu karşılaştırmak için ölçümler, kurbağa gözlemleri, böcek tuzağı yerleştirmeleri, kuş ve yuva çeşitliliği gözlemi gibi değerlere bakıldı.
ODTÜ'den Büşra Şahin, Hacettepe Üniversitesi'nden Burak Demirdelen, İstanbul Üniversitesi'inden Ahmet Kütükçü, Dumlupınar Üniversitesi'nden Mahir Karataş bu bir hafta boyunca Dr. Sean Anderson'a çalışmalarında yardım etti. Soğuk, yorucu ve uzun geçen günlerin sonunda ekip gerekli çalışmayı bitirmeyi başardı. Kafes çalışmalarının yanında göl çevresinde su çizgisi, sazlık çizgisi gibi ölçümlerde GPS aracılığı ile yapıldı. Toplanan bu veriler ışığında gölün daha iyi korunması, aşırı otlatmanın etkilerinin biyolojik çeşitlik üzerindeki etkisi daha iyi anlaşılacak ve gölün korunması için daha akılcı ve verimli planlar yapılacaktır.

Kuyucuk'a hava ölçüm istasyonu

KuzeyDoğa Derneği tarafından yürütülen Kuyucuk sulak alan restorasyon projesi kapsamında Kuyucuk'a yeni bir hava ölçüm istasyonu kuruldu. Böylelikle Kuyucuk'ta yıl boyu değişen hava koşulları hakkında çok daha detaylı ve yüksek oranda bilgi edinilebilecek. Kaliforniya Eyalet Ünivesitesi Channel Islands kampüsünde restorasyon uzmanı olarak görev yapan Dr. Sean Anderson ve KuzeyDoğa projeler koordinatörü Önder Cırık tarafından kurulan istasyon sayesinde günlük ısı, yağış, nem, rüzgar yönü ve rüzgar hızı gibi bilgileri her gün düzenli olarak alabileceğiz. Kurulan ekipman tamamen elektronik olup toplanan veri bilgisayar aracılığıyla indirilebilmekte ve kolayca analiz edilebilmektedir. Hava ölçüm aletlerinin yanında göl suyundaki ısı değişikliklerini ölçmek için bir elektronik termometrede göle bırakıldı. Toplanan veriler sayesinde yapılan sulak alan restorasyon çalışması daha bilimsel hale gelip, veriler ışığında daha detaylı çalışmalar yapılacak ve kararlar alınacaktır.

Kuyucuk'un yeni tabelaları dikildi

Son yıllarda oldukça ziyaretçi çeken ve Kars'ın kuş cenneti olarak bilinen Kuyucuk Gölü için Kars İl Çevre ve Orman Müdürlüğü iki yeni tabela dizayn ettirip birini göl kenarına, diğerini de Akyaka-Arpaçay yol ayrımına yerleştirdi. Türkçe ve İngilizce hazırlanan bu iki yeni tabela sayesinde artık ziyaretçiler Kuyucuk Gölünü daha kolay bulup ziyaret edebilecekler. Tabelaların üzerinde Türkçe ve İngilizce olarak;
"T.C.

Çevre ve Orman Bakanlığı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü

Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası

Tüm yıl av yasaktır"

yazmaktadır.