21 Eylül 2008

Kuyucuk gölü "Ramsar'a" dahil ediliyor

Kars'ın Arpaçay ilçesindeki Kuş Cenneti Kuyucuk Gölü, 'Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Listesi' anlamını taşıyan Ramsar alan listesine dahil ediliyor.

Program öncesinde Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Milli Parklar Şube Müdürü Murat Doğanay ile ABD Stanford Üniversitesi biyoloji bölümü öğretim üyesi Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'ne giderek hazırlık çalışmalarını incelediler. Halkalama çalışmalarının da sürdüğü gölde açıklama yapan Kaan Şekercioğlu, Kuyucuk Gölü'nde şu ana kadar 165 kuş türü tespit ettiklerini söyledi. Kuyucuk Gölü'nün yaban hayatı geliştirme sahası olduğunu da belirten Şekercioğlu, ""Burasının daha sağlam uluslararası bir koruma statüsüne kavuşması çok önemli. Bu konuda da en önemlisi statü, Ramsar statüsü" dedi. Gölün Ramsar kriterlerini karşıladığını belirten Kaan Şekercioğlu, "Şimdi 7 Ekim'de Sulak Alanlar Komisyonu buraya gelecek ve gölün koruma haritalanmasını gerçekleştirecekler. Böylelikle gölün değeri ve koruma sınırları belirlenecek" diye konuştu. Ramsar Statüsü'ne dahil edilecek Kuyucuk Gölü'nün uluslararası bir koruma statüsüne kavuşacağını vurgulayan Şekercioğlu, "Bir bakıma Kuyucuk Gölü'ne sulak alan olarak 5 yıldız verilmesi gibi diyebiliriz. Gölün önemini uluslararası açıdan belgeleyen bir altın madalyadır" diye konuştu.


Kuyucuk 2008 kuş halkalama çalışmaları son hızla devam ediyor

Bu yıl 21 Ağustos 2008 tarihinde kuş halkalama çalışmalarına başlayan Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi çalışmalarına hızla devam ediyor. Güney Afrikalı halkacımız Michael Ford ile açılan istasyon, daha sonra Macar Daniel Hegedüs ve daha sonra da İngiliz Raymond Knock tarafından devam ettirildi. Açıldığı tarihten bu yana 1000'in üzerinden kuş halkalandı. ODTÜ, Ondokuz Mayıs, Sinop, Kafkas ve Ankara Üniversitelerinden gelen gönüllü öğrencilerin yardımıyla halkalama çalışmaları 7 gün 24 saat devam ediyor. Göl civarında yaklaşık 25 ağ bulunan istasyonda en yoğun zamanlar akşam ve sabah saatleri. Kıyı kuşlarının yanında bol miktarda kum kırlangıcı ve sarı kuyruksallayan kuşları da yakalanmaktadır. Kamp ekibi küçük kulübe ve çadırlarda konaklarken, halkalama çalışmaları il çevre ve orman müdürlüğü tarafından verilen karavanda yapılmaktadır. Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim İstasyonunda çalışmalara imkanlar dahilinde ekim ayı sonuna kadar devam edilmesi planlanmaktadır.

17 Eylül 2008

Kuyucuk Konukevi açıldı

Kars Kuyucuk gölü Doğa Turizmi İmkanlarının Geliştirilmesi projesi kapsamında Kuyucuk köyünde bulunan eski ilköğretim okulu öğretmen lojmanı Kars Valiliği tarafından konukevine dönüştürülmek üzere KuzeyDoğa Derneği'ne tahsis edilmişti. İç ve dış boyası Arpaçay Kaymakamlığı tarafından yapılan, içerisindeki yataklar Kars Valiliği tarafından sağlanan, banyo, tuvalet ve mutfağı KuzeyDoğa Derneği tarafından yeniden yaptırılan Kuyucuk Konukevi Kuyucuk'a gelen doğa turistlerine, araştırmacı ve bilim adamlarına, öğrencilere hizmet vermek için açıldı. İlk konukları Almanya'dan Hindistan'a giden biri Alman, diğeri Polonyalı iki bisikletçi olan konukevimiz şu an altı kişilik yatak kapasitesine sahiptir. 2-5 Ekim 2008 tarihinde yapılacak olan Kuyucuk Doğa Festivali'nde de kapasitesi ölçüsünde Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçilerini ağırlayacaktır. Konukevinin bu hale getirilmesinde başta Kars Valiliği, Arpaçay Kaymakamlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olmak üzere diğer tüm sponsorlarımıza teşekkür eder, Kuyucuk'ta doğa turizminin geliştirilmesi için atılmış bu küçük adımın yöre halkına ve Kuyucuk'un eşsiz doğasına hayırlı olmasını temenni ederiz.

13 Eylül 2008

Kuyucuk Doğa Festivali programı belli oldu

Bu yıl birincisini düzenleyecek olduğumuz Kuyucuk Doğa Festivali programını aşağıda bilgilerinize sunarız. Programda küçük değişiklikler olabilir. Bu yıl festivali Kafkasya festivali ile beraber yapıyoruz. Bu nedenle eş bir festival de Kars merkezde olacak ve iki festival etkinlikleri iç içe olacaktır. Bu program dışında Kars merkezde Funda Arar, Ferhat Göçer ve Mori Kante konserleri olacaktır. Ulaşım sağlandığı takdirde iki festivalin etkinliklerine de katılma imkanı olabilecektir.

Festival süresi boyunca 2 Ekim 2008 akşam ve 5 Ekim 2008 (programda da belirtildiği üzere) öğlen yemekleri dışında yeme-içme festival organizasyonu tarafından karşılanacak ve köyde olacaktır. Konaklama daha önce de belirtildiği üzere çadır kampı şeklinde yapılacaktır. Hava durumunun çok kötü olması durumunda köyde sahra çadıları kurulacak ve konaklama içinde yapılacaktır. Uyku tulumu ve mat getirmeniz ÖNEMLE rica olunur. Geziler yine tarafımızdan organize edilecek ve otobüsler ücretsiz olacaktır.Gündüz kuru ve sıcak, gece ise hava oldukça soğumaktadır. Güneş kremi, dudak kremi, şapka, polar ve rüzgarlık tarzı giysiler, varsa yağmurluk da getirmeniz rica olunur. Teleskobu alan arkadaşlar da lütfen teleskoplarını getirmeleri rica olunur.

Lütfen gelmek isteyenlerin kısa bir mesajla bizi bilgilendirmeleri rica olunur.
Önder Cırık

02 Ekim 2008 Perşembe

08:00 – 22:00 Konukların Kars’a gelişi ve Kuyucuk Gölüne transferi, çadır alanlarının, diğer konaklama ve yemek imkanlarının hazır edilmesi
03 Ekim 2008 Cuma

08:00 Kahvaltı
10:00 Resmi Açılış Programı (Kuyucuk Köyü)
12:00 Öğle Yemeği
13:30 Tanışma oyunları, drama etkinlikleri ve göl tanıtım
15:00 Göl kenarında sürpriz ödüllü çöp toplama yarışması ve Kuyucuk gölünün suyuna yakından bakın etkinliği (mikroskopla)
16:00 Gölde kuş gözlem, göl çevresinde rehberli yürüyüş ve atlı gezi
18:00 Akşam yemeği ve serbest zaman

04 Ekim 2008 Cumartesi
06:00 Gölde kuş gözlem etkinliği
08:00 Kahvaltı
09:00 Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi Ziyareti ve halkalama çalışmaları hakkında bilgi alınması
10:30 KuyucukSpor ve KonukSpor Futbol Maçı
12:00 Öğle Yemeği
13:00 Ani Harabeleri Gezisi
18:00 Akşam Yemeği ve Serbest Zaman

5 Ekim 2008
06:30 Kahvaltı
07:30 Kafkasya festival ziyaretçilerinin Kuyucuk’u ziyareti
12:00 Çıldır Gölü’nde Öğle Yemeği (Çıldır’da alabalık) - (Herkes kendi ödeyecektir)
15:00 Kars şehir turu
18:00 Kapanış ve Temenniler

12 Eylül 2008

Alman ve Polonyalı bisikletçiler Kuyucuk'ta

Almanya ve Polonya'dan yola çıkıp Avrupa'da kaderlerini birleştiren iki bisikletçi Hindistan'a uzanan yolculuklarında Kuyucuk'tan da geçtiler. Biri Alman, diğeri Polonyalı iki bisikletçi Kuyucuk'a gelip konaklama talebinde bulundular ve böylelikle Kuyucuk Konukevi ilk defa iki ziyaretçiyi iki gün boyunca misafir etmiş oldu. Kuş halkalama merkezimize de gelen bisikletçiler tecrübelerini paylaşıp, iki gün istasyonda gönüllülük yaptılar. Yaklaşık üç günlük Kuyucuk ziyaretinden sonra diğer durakları olan İran'a gitmek üzere yola çıktılar. Kendilerine uzun yolculuklarında başarılar diliyoruz.

11 Eylül 2008

Kuyucuk Konukevi güzelleşiyor

KuzeyDoğa Derneği'nin bitki çizim kursu için Kars'da bulunan 16 öğrenci 31 Ağustos 2008 Pazar günü Kuyucuk konukevinin güzelleştirimesi için gönüllü olarak Kuyucuk'a gelip gün boyunca çalıştılar. Konukevinin önünü temizleyen, otları biçen öğrenciler daha sonra KuzeyDoğa Derneği'nin aracı ile göl kenarına gidip konukevinin önüne küçük bir patika inşa etmek üzere taş topladılar. Kurs öğrencilerinden peyzaj mimarı olan Canan Atay Hanım'ın yönlendirmeleriyle konukevi önüne çok güzel bir patika inşa edildi. Böylelikle konukevine gidiş geliş de sadece patikanın kullanılarak bahçede bulunan diğer bitkilere zarar verilmesi de önlenmiş oldu.
Gün boyu çalışan kurs öğrencileri daha sonra göl kenarında piknik yaparak yorgunluklarını attılar. KuzeyDoğa Derneği ve Kuyucuk projesi adına hepsine yaptıkları bu büyük katkıdan dolayı çok teşekkür ediyoruz.

Kuyucuk'a Botanikçi Akını

Doğal Hayatı Koruma Derneği tarafından yürütülen ve Önemli Bitki Alanları (ÖBA) arasında bir ağ kurmayı hedefleyen ÖBA-NET projesi toplantısı için gelen onlarca botanikçi (bitki bilimci) toplantı ertesi Kuyucuk gölünü ziyaret ve göl kenarında kahvaltı yapmayı tercih etti. 30 Ağustos 2008 Cumartesi günü Türk ve Hollandalı botanikçilerden oluşan yaklaşık 50 kişilik grup sabah saatlerinde Kuyucuk gölüne gelip gözlem yaptılar, kuş halkalama çalışmalarını yerinde gördüler, Kuyucuk gölü bitkilerini incelediler ve Kars-Iğdır Doğal Zenginlik Projesi'nin Kuyucuk ayağında yapılan çalışmalarla ilgili KuzeyDoğa Derneği çalışanı Emrah Çoban'dan bilgi aldılar.


Daha sonra ise göl kenarında Kuyucuk köylüleri tarafından hazırlanan ve köyün kendi ürünlerinden oluşan köy kahvaltısını yaptıktan sonra öğle saatlerinde gölden ayrıldılar. Ziyaretçilerin hem kahvaltıdan, hem de gölde yapılan çalışmalardan çok memnun kaldığı gözlendi.

Kuyucuk Kuş Halkalama 2008 sezonunu açtı

İlk defa 2007 sonbaharında kuş halkalama çalışmalarına başlanılan Kuyucuk gölünde bu yılki çalışmalar başladı. 23 Ağustos 2008 Cumartesi başlayan halkalama çalışmalarının yaklaşık ekim ayı sonuna kadar sürmesi planlanıyor. Bu yıl halkalama kampımızı açan halkacımız Güney Afrika Cumhuriyeti'nden gelen Michael Ford. Kendisi geçen yıl Aras istasyonumuzda yakalanan Güney Afrika halkalı kırlangıç sayesinde çalışmalarımızdan haberdar olmuş ve bu yıl gelip bizzat gönüllü olarak çalışmalarımıza destek vermek istemiştir.

Halkalama kampında günde 24 saat geceli gündüzlü halkalama yapılmaktadır. Su kuşları gece aktif, diğer ötücü, yırtıcı ve kırlanguçgiller gündüz aktif olduğundan halkalama gün boyu sürmektedir. Göl kenarında çeşitli yerlere kurulan sis ağlarıyla kuşlar yakalanmakta, gönüllü öğrenciler tarafından ağlardan toplanmakta ve halkacı Michael Ford tarafından halkaları takılıp, gerekli ölçümleri kaydedildikten sonra tekrar doğaya bırakılmaktadır. Halkacı ve gönüllüler göl kıyısındaki küçük kulübede konaklamakta, yemeklerini yapmakta ve diğer ihtiyaçlarını orada sağlamaktadırlar. Kamp ekim sonuna kadar değişik halkacı, ziyaretçi, gönüllülere ev sahipliği yapacaktır.